torsdag 10 mars 2011

Naanbröd

Till den indiska rätten Saag Paneer (hemgjordost och spenat) behöver man det platta indiska brödet Naan. Traditionellt görs brödet i en lerugn tandoor, men en Svendsen Kamin med  bakugn borde ju funka lika bra.

Recept
  • Ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja.
Blanda ut jästen med en del av vattnet. Häll sedan i resten av vattnet, olja, salt, honung. Tillsätt sedan nästan allt mjöl. Knåda tills degen inte känns kladdig. Låta jäsa i ca en timme. 
Dela degen i 8 bitar och rulla bitarna till bollar. Kavla ut varje boll till ett platt bröd (på ett bakplåtspapper). Detta kan göras eftersom man gräddar. 

Jag eldade på i kaminen så att bakstenen i botten på ugnen var rejält varmt. Bröden fick ligga i framkant på ugnen i ca 5 min och resultatet blev i det närmaste perfekt. Nästa gång ska jag testa ett annat recept på Naanbröd med yoghurt och bakpulver.


1 kommentar: