torsdag 10 mars 2011

Naanbröd

Till den indiska rätten Saag Paneer (hemgjordost och spenat) behöver man det platta indiska brödet Naan. Traditionellt görs brödet i en lerugn tandoor, men en Svendsen Kamin med  bakugn borde ju funka lika bra.

Recept
  • Ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja.
Blanda ut jästen med en del av vattnet. Häll sedan i resten av vattnet, olja, salt, honung. Tillsätt sedan nästan allt mjöl. Knåda tills degen inte känns kladdig. Låta jäsa i ca en timme. 
Dela degen i 8 bitar och rulla bitarna till bollar. Kavla ut varje boll till ett platt bröd (på ett bakplåtspapper). Detta kan göras eftersom man gräddar. 

Jag eldade på i kaminen så att bakstenen i botten på ugnen var rejält varmt. Bröden fick ligga i framkant på ugnen i ca 5 min och resultatet blev i det närmaste perfekt. Nästa gång ska jag testa ett annat recept på Naanbröd med yoghurt och bakpulver.


tisdag 1 februari 2011

Baguette i bakugn

Baguetter med dinkel och havssalt

Dags för nästa test, baguetter. Brukar vanligtvis göra en baguetter med en deg som jag har rört ihop kvällen innan, men nu fick det bli en deg som jäst ca 2h. Gör man degen dagen innan får man ett betydligt segare och aromrikt bröd. Vill man testa detta så minska jästen till ca 5 g och använd kall degvätska.

Recept Baguetter med dinkel och havssalt
3 dl fingervarmt vatten 
15 g jäst
31/2 msk salt
1/2 msk honung
ca 4.5 dl vetemjöl special
ca 1,5 dl fullkornsdinkel.

Rör ut jästen med lite av vattnet. Blanda sedan i salt och honung för att sist röra i mjölet. Det ska vara en väldigt lös deg. Jäs i ca 2h.  Dela degen i två delar utan att knåda. Försök behålla så mycket luft som möjligt i degen. Dra degen och vrid den gärna till ett avlångt bröd. 

Jag använder mig av en baguettplåt. Har man inte det kan man lägga bröden på ett bakplåtspapper och som man har lagt på ett par rullade tidningar (som stöd för den sista jäsningen).
Jäs i ca 30-40 min. Sedan in i ugnen. 
Temperaturen i bakugnen var ca 170 grader. Tack vare täljstenen i botten på ugnen reste sig bröden riktigt bra. Jag ställe också in en metallskål med lite vatten för att få en knaprig och fin skorpa. Försökte få bröden så lång fram i ugnen som möjligt. Detta för att värmen är betydligt högre längst bak i ugnen.

Efter ca 15 minuter lade jag in ett galler i botten på ugnen ( vill inte riskera att bränna bröden underifrån) Lär sedan bröden vara inne i ca 10 minuter till.

Mina baguetter blev helt ok. Dock hade jag behövt göra varje baguett mycket smalare. De blev lite väl stora och därför svåra att få välgräddade. Den där rikigt knapriga och nästan brända ytan uteblev, men som helhet får det nog lov att bli godkänt.




måndag 24 januari 2011

Pizza i bakugn

Bakugnen på Svendsen kaminen har täljsten i botten. Vilket borde göra den perfekt för pizza. Eller?
Har gjort en hel del pizza på en baksten i den vanliga ugnen. Hur blev det då i kaminen?

Pizzadeg
25 g jäst
2 dl l ljummet vatten + en skvätt mölk
knappt 1/2 tsk salt + en dutt honung
1-2 msk olja
5 dl vetemjöl.
 
Blanda jästen med en del av ljumma vattnet. Sedan i med resten av ingredienserna. Knåda väl eller kör rätt länge i assistent. Låt jäsa i ca 1h. Under tiden så gjorde jag tomatsåsen.

Hemligheten med en god pizza ligger enligt min mening i tomatsåsen. Här kommer min.

Tomatsås.
En burk kossade tomater
1 msk tomatpure
1 gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 klyftor vitlök
1 msk socker.

Slå på plattan. Häll i lite olivolja. För att vitlöken inte ska brännas så häll i vitlöken i kall stekpanna. Efter en liten stund åker löken, tomatpuren och buljongen i. Stek i ett par minuter. Nu i med krossade tomater och socker. Det är just sockret som ger tomatsåsen den där sötman som lyfter fram övriga smaker. Låt putta under lock i minst 20 min. Ju längre desto bättre.

Topping och utbak
På sin pizza kam man ju ha i princip vad som helst. Fast med en god tomatsås tycker jag att endast ett fåtal till ingredienser behövs. På de här pizzorna hade jag vitlöksstekta chaminjoner, salami och tomatost.
 
Kavla ut runda pizzor. Jag gillar en ganska tunn botten. Lägg över på ett bakplåtspapper (blir lättare att skjuta in den i ugnen då). På med tomatsåsen och sen resten.

Gräddning i bakugn
 

Temperaturen i ugnen är bara 122 grader (gör man pizza i ugnen ska tempereturen vara 250), men i och med att det är sten i botten så ska värmen underifrån räcka. För att få in pizzan i ugnen använd en bakspade eller en bakplåt.
 
Första pizzan blev lite bränd på den sida som var längst in i bakugnen. Tydligen är det varmare där. Vilket inte är så konstigt eftersom röken går ut den vägen mot skorstenen. 
Andra pizzan vred jag på ett par gånger. Vilket gjorde att den fick en jämnare gräddning
Resultatet då
Vet inte om det var för att jag hade gjort pizzorna just i bakugnen, men resultatet blev faktiskt hur bra som helst. Tack vare en ganska låg lufttemperatur i ugnen och hög temperatir underifrån fick pizzan en mycket god och krispig botten (förutom den som blev bränd då)

söndag 23 januari 2011

Bakugnsbloggen


Nu ska bakugnen på kaminen testas. Efter några halvhjärtade försök med varma mackor och lite annat småplock är det nu dags att gå till botten med vad braskaminens bakugn kan fixa.

Det är många parametrar som ska stämma. Vilken temperatur är lämplig? Hur länge behöver man elda för att uppnå den temperaturen? Har bakugnen jämn temperatur? Vilken temperatur ska stenarna i botten på bakugnen ha? Listan kan göras lång och tanken är att här ska det redas ut hur man ska gå tillväga för att  lyckas med baket eller matlagningen.

Tänkte börja med några olika former av pizza.